2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Gołąbki z piekarnika z serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowym w nowoczesnej wersji-pieczone w piekarniku z dodatkiem parmezanu,wyszły pyszne polecam na obiad.

Gołąbki z piekarnika z serem żółtym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki z piekarnika z serem żółtym

 

  • 1/2 główki białej młodej kapusty kapusty
  • 1/2 tuszki z królika
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z piekarnika z serem żółtym
Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia. Tuszkę z królika gotujemy aż będzie miękki,obieramy od kości zimne mięso mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,blanszujemy chwilę w osolonym wrzątku odcedzamy wyciskamy z wody.Kapustę przekładamy do dużej michy dodajemy mielone mięso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę wsypujemy bułkę tartą i mannę ,wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy czubricę ,starty parmezan kucharek i wyrabiamy ręką. Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 50 minut.Sos: Pokrojone w kostkę pomidory wkładamy do rondelka wlewamy olej ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek przykrywamy i chwilę smażymy,wlewamy bulion dodajemy koncentrat,gotujemy około 20 minut aż sos zacznie gęstnieć doprawiamy do smaku,ziołami zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną niewielką ilością zimnej wody,chwilę gotujemy zestawiamy z ognia,zaciągamy śmietaną.Całość można zmiksować blenderem-otrzymamy aksamitny sos.
Gołąbki z piekarnika z serem żółtym
gołąbki wyrobione przed pieczeniem w formie