Sposób przygotowania:
Gołąbki Włoskie
Z kapusty wyciąć głąb, liście ostrożnie rozdzielić. W naczyniu zagotować wodę, osolić, wrzucać po jednym liściu. Gotować 2-3 minuty, ostudzić, a następnie ściąć zgrubiałe nerwy.
(FARSZ: ryż, kaszę gryczaną, marchewkę z groszkiem ugotować al dente. Cebulę zeszklić na patelni dodać pokrojone w kostkę pieczarki, wymieszać z ryżem i kaszą. Dodać marchewkę z groszkiem, kukurydzę oraz doprawić pieprzem, solą i wyciśniętym czosnkiem). Do ostudzonych liści kapusty wkładamy farsz i zawijamy (trzeba uważać żeby się nie rozpadły, można tutaj użyć nitki albo wykałaczek). Na dnie szerokiego rondla układa się kilka liści, a na nich gołąbki, co zapobiegnie przypaleniu potrawy. Następnie zalewamy bulionem – około 150ml. SOS: mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat i bulion, zagotować. Gołąbki zalać zasmażką, następnie piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 10 minut.
(FARSZ: ryż, kaszę gryczaną, marchewkę z groszkiem ugotować al dente. Cebulę zeszklić na patelni dodać pokrojone w kostkę pieczarki, wymieszać z ryżem i kaszą. Dodać marchewkę z groszkiem, kukurydzę oraz doprawić pieprzem, solą i wyciśniętym czosnkiem). Do ostudzonych liści kapusty wkładamy farsz i zawijamy (trzeba uważać żeby się nie rozpadły, można tutaj użyć nitki albo wykałaczek). Na dnie szerokiego rondla układa się kilka liści, a na nich gołąbki, co zapobiegnie przypaleniu potrawy. Następnie zalewamy bulionem – około 150ml. SOS: mąkę przesmażyć na maśle, dodać koncentrat i bulion, zagotować. Gołąbki zalać zasmażką, następnie piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 10 minut.
Doro
wedith1