Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Gołąbki z czerwonej kapusty z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Takich gołąbków jeszcze nie jedliście...

Gołąbki z czerwonej kapusty z jabłkami

Składniki:

Gołąbki z czerwonej kapusty z jabłkami

 

  • 1 porcja:
  • 4 liście czerwonej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kaszy jęczmiennej perłowej
  • 5 dag kiełbasy serdelowej lub mielonego, gotowanego mięsa
  • 1 łyżka stołowa twarogu
  • 2-3 łuskane orzechy
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 2 jabłka
  • imbir w proszku
  • 1 łyżeczka miodu
  • ocet
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z czerwonej kapusty z jabłkami
Liście kapusty gotować 3-4 minuty w wodzie z dodatkiem octu. Kaszę gotować w lekko osolonej wodzie, zmieszać z ubitym jajkiem, mięsem, twarogiem i posiekanymi orzechami, doprawić to solą, pieprzem i musztardą. Gołąbki robić z 2 liści kapusty napełnionych farszem i dobrze zawinąć, następnie podsmażyć z obu stron, dodać utarte jabłko ze skórką i doprawić imbirem, dusić pod przykryciem i na małym ogniu, aż zmiękną grube części liści kapusty. Odparować nadmiar wody i na koniec dodać miód.