szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

gołąbki z sałaty z farszem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

gołąbki z liści sałąty z farszem pieczarkowo-cebulowym, zapiekane w piekarniku

gołąbki z sałaty z farszem pieczarkowym

Składniki:

gołąbki z sałaty z farszem pieczarkowym

 

  • 6 duzych lisci salaty
  • 2-3 małe buleczki
  • 250 ml mleka
  • 1 cebula
  • 200 gram pieczarek
  • 4łyżki stopionego masla
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki smietany 18-procentowej
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

gołąbki z sałaty z farszem pieczarkowym
Cebulę obrać i dorbno posiekać. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mleko podgrzać, ale nie gotować. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łiście sałaty dokładnie umyć, po czym osuszyć. Bułeczki zalać mlekiem, gdy nasiąkną odcisnąć i najlepiej przetrzeć przez sito. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy się zeszkli czosnek i pieczarki oraz posiekaną natkę, smażyć aż sok się odparuje, po czym przestudzić. Bułkę wymieszać z roztrzepanymi żółtkami , smietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Utworzone nadzienie układać na liśćiach sałąty za pomocą łyżki i zawijać je jak gołąbki. Żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem i ukłądać w niej gołąbki, podlać rosołem i zapiekać około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać z ulubionym sosem i ryżem lub frytkami.

Tagi:

gołąbki