Sposób przygotowania:
gołąbki z sałaty z farszem pieczarkowym
Cebulę obrać i dorbno posiekać. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mleko podgrzać, ale nie gotować. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Łiście sałaty dokładnie umyć, po czym osuszyć. Bułeczki zalać mlekiem, gdy nasiąkną odcisnąć i najlepiej przetrzeć przez sito. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy się zeszkli czosnek i pieczarki oraz posiekaną natkę, smażyć aż sok się odparuje, po czym przestudzić. Bułkę wymieszać z roztrzepanymi żółtkami , smietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Utworzone nadzienie układać na liśćiach sałąty za pomocą łyżki i zawijać je jak gołąbki. Żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem i ukłądać w niej gołąbki, podlać rosołem i zapiekać około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawać z ulubionym sosem i ryżem lub frytkami.