bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Gołąbki z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne danie, które odkąd pamiętam to gości u nas na wigilijnym stole. Można je robić i na co dzień i od święta.

Gołąbki z sosem pieczarkowym

Składniki:

Gołąbki z sosem pieczarkowym

Gołąbki:

Sos pieczarkowy:

Sposób przygotowania:

Gołąbki z sosem pieczarkowym

Robimy gołąbki:

Liście kapusty zaparzyć w osolonej wodzie. Osobno zaparzyć kaszę gryczaną i ryż .

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.

Ryż i kaszę wymieszać razem z cebulą i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Powstały farsz zawijać w liście kapusty, układać w naczyniu do zapiekania i piec około 2 godziny w temp. 180 stopni.

Robimy sos:

Pieczarki i cebulę pokroić na półplasterki, dać do garnka albo na patelnię dodać masło, ziele angielskie, liście laurowe i smażyć. Pod koniec smażenia dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Na talerz wykładamy gołąbki i polewamy sosem pieczarkowym.