Sposób przygotowania:
gołąbki z ziemniakami i grzybkami
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć z wody, wodę z wierzchu wylać, a pozostałą na dnie talerza skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Grzyby oczyścić i opłukać. Sparzyć gorącą wodą, ostudzić i pokroić. Następnie dodać je do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól, pieprz i dusić około 20 minut. Ostudzić i dodać do nich starte ziemniaki, jajka i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb. Umyć i włożyć do garnka z gotująca się posolona wodą. Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić. Na liście kapusty kłaść po około 1 ½ łyżki farszu. Liście składać do wewnątrz i rolować. Do dużego rondla włożyć gołąbki zalać je gorącym rosołem. Dusić pod przykryciem około 60 minut. Z podanych składników wychodzi około 16 gołąbków. Gołąbki podawać na ciepło polane ketchupem. Smacznego.