Sposób przygotowania:
Golonka w pieczarkach i papryce
Golonki umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby były przykryte.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny zdejmując powstałe burzyny.
Po godzinie dodać sól, pieprz, obrane ząbki czosnku, liść i ziele,sos sojowy, marchew, pietruszkę i seler i gotować jeszcze koło 30-40 minut.
Wyjąć golonki z wywaru, przestudzić, można przekroić na pół jak są duże, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju.
Dodać oczyszczone i pokrojone papryki, pieczarki i cebulę i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
Wszystko podlać odrobiną wywaru z golonek, przykryć pokrywką i dusić około 10 - 15 minut.
Podawać np. z ćwikłą i musztardą i pieczywem.
Gotować na małym ogniu około 1 godziny zdejmując powstałe burzyny.
Po godzinie dodać sól, pieprz, obrane ząbki czosnku, liść i ziele,sos sojowy, marchew, pietruszkę i seler i gotować jeszcze koło 30-40 minut.
Wyjąć golonki z wywaru, przestudzić, można przekroić na pół jak są duże, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoto na oleju.
Dodać oczyszczone i pokrojone papryki, pieczarki i cebulę i podsmażyć od czasu do czasu mieszając.
Wszystko podlać odrobiną wywaru z golonek, przykryć pokrywką i dusić około 10 - 15 minut.
Podawać np. z ćwikłą i musztardą i pieczywem.
Sarenka
msewka