ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Grecka Moussaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekanka będąca sympatycznym wspomnieniem wakacji w Grecji...

Grecka Moussaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grecka Moussaka

 

 

Sposób przygotowania:

Grecka Moussaka
Piekarnik nagrzewamy na ok. 160 stopni, na funkcję grilla. W tym czasie bakłażana kroimy w plastry i układamy na blasze wysmarowanej oliwą. Bakłażany oprószamy solą i skrapiamy dodatkowo oliwą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę i grillujemy po ok. 8 minut na każdą ze stron.
W tym czasie przygotowujemy mięsny sos: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem. Po ok. 5 minutach dodajemy mięso, które także podsmażamy parę minut, następnie dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy: cynamon, drobną posiekaną natkę pietruszki, szczyptę chili, oregano, cukier, sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku na małym palniku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ok. 2 minut na niewielkim ogniu. Następnie powoli dolewamy mleka, cały czas mieszając, sos ma zgęstnieć i musi być gładki. Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję doprawiamy gałką muszkatołową, dodajemy połowę sera, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy wszystkie składniki warstwami w następującej kolejności: warstwa bakłażanów, połowa sosu mięsno-pomidorowego,warstwa bakłażana, druga połowa sosu mięsno-pomidorowego, bakłażany. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut (termoobieg). Smacznego :)
Grecka Moussaka
Grillowany bakłażań, musi być zarumieniony i miękki w środku
Grecka Moussaka
sosik mięsno - pomidorowy, bardzo podobny do tego w spaghetti bolognese
Grecka Moussaka
Sos beszamelowy przygotowujemy na wierch zapiekanki
Grecka Moussaka
Moussaka gotowa do wstawienia do nagrzanego piekarnika