Sposób przygotowania:
Grecka musaka 6
Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm. i obsypujemy z każdej strony solą. Układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Ustawiamy tryb grillowania i przez jakieś 5 do 7 minut grillujemy, aż zacznie brązowieć. Wyciągamy i studzimy. W tym czasie możemy zająć się mięsem, które doprawiamy posiekanymi oliwkami, cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy chili, solą i pieprzem i dokładnie wymieszane wrzucamy na rozgrzaną nasmarowaną oliwą patelnię. Gdy mięso się usmaży dodajemy do niego przecier pomidorowy. W rondelku przygotowujemy beszamel. W tym celu roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę- ciągle mieszając by nie zrobiły się grudki, następnie stopniowo wlewamy mleko i mieszamy około minuty. Odstawiamy z ognia i doprawiamy gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami naszą zapiekankę: najpierw plastry bakłażana,na to feta i mięso, tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę będzie stanowił beszamel. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy aż beszamel zacznie brązowieć. Smacznego