luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Grünkohl-czyli jarmuz

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niemieckie danie jednogarnkowe, szczegolnie czesto spotykane na jarmarkach w okresie zimowym.

Grünkohl-czyli jarmuz

Składniki:

Grünkohl-czyli jarmuz

 

  • 1kg mrozonego jarmuzu
  • ok.500 gram karkowki wedzonej
  • 5 kabanosy
  • 3 duze cebule
  • bulion w proszku
  • vegeta
  • pieprz
  • maggi
  • 2 listki bobkowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 8 srednich ziemniakow
  • 3 lyzki smalcu

Sposób przygotowania:

Grünkohl-czyli jarmuz
Cebule obrac pokroic w kostke i usmazyc na smalcu. Dodac zamrozony jarmuz i na bardzo malym ogniu go odmrazac. Wedzona karkowke ugotowac na miekko w niewielkiej ilosci wody z dodatkiej lisci laurowych i ziela angielskiego. Rozmrozony jarmuz przykryc pokrywka i gotowac na malym ogniu ok.60 min. Po tym czasie dodac pokrojone w plasterki kabanosy i obrane i pokrojone w wieksza kostke ziemniaki. Gotowac ok. 30 min. az ziemniaki beda miekkie. Mieso z karkowki pokroic na kawalki i dodac do jarmuzu, doprawic bulionem w proszku, vegeta, maggi i pieprzem. Przez caly czas gotowania jarmuzu dolewalam po trochu wywaru w ktorych gotowala sie karkowka.

Tagi:

jarmuż