Sposób przygotowania:
Grochowe kotleciki
Groch namoczyć na noc w ciepłej wodzie. Rano groch ugotować do miękkości bez soli w tej samej wodzie, w której się moczył. Odsączyć, jeszcze ciepły groch zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito. Ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do masy grochowej. Włożyć masło, wbić jajko, wsypać płaską łyżeczkę cząbru oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić masę,aby była jednolita. Uklepać masę na stolnicy na płaski placek o grubości 1/2cm, wykrawać szklanką kotleciki.Ostrożnie oddzialać nożem od stolnicy. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.Można dodać 3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu.