Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gruszki w pieczarkach na sznyclach :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo lubię zestawienie smaku drobiu z owocami a i z pieczarkami .A gdyby tak połączyć jedno z drugim ?

Gruszki w pieczarkach na sznyclach :

Składniki:

Gruszki w pieczarkach na sznyclach :

 

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 dużych pieczarek
  • 3 połówki gruszek z syropu ( lub świeżych , obranych gruszek obgotowanych na pół miękko w syropie )
  • 3 łyżki masła
  • olej do smazenia sznycli ( używam z pestek winogron )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w pieczarkach na sznyclach :
Pierś z kurczaka podzielić na 3 części . Lekko rozklepać tłuczkiem do mięs . Posolić i popieprzyć. Panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Na patelni średniej wielkości rozgrzac 2 łyżki masła i smazyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki. Gsdy sa gotowe wsypać natkę, posolić i popieprzyć. Odsączyć z syropu gruszki i włożyc na patelnię koło pieczarek. Chwilę ogrzewać tak by gruszki nasiąkły smakiem pieczarek.
Na dużej patelni smazyć na gorącym oleju z 1 łyżką masła sznycle .
Podawać kładąc na kazdym sznyclu połówkę gruszki wypełnioną pieczarkami , a do tego młode ziemniaczki polane resztą pieczarek z tłuszczem .