Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Gruzińskie chaczapuri

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chaczapuri czyli gruziński placek z serem. Z podanej ilość otrzymacie 4 duże placki, więc jeśli nie macie licznej rodziny spokojnie możecie chaczapuri przygotować z połowy składników.

Gruzińskie chaczapuri

Składniki:

Gruzińskie chaczapuri

Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 15 g drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 460 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

Sposób przygotowania:

Gruzińskie chaczapuri

Etap 1:

Gruzińskie chaczapuri
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę i sól, dodać drożdże i wodę. Ugniatać ciasto przez kilka minut. Ciasto będzie bardzo klejące. Na końcu ugniatania dodać olej. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Etap 2:

Gruzińskie chaczapuri
Z ciasto uformuj dysk, na którym połóż kulkę z serów.

Serek Capri, mozzarellę w kulce dokładnie odcisnąć z płynów, rozkruszyć. Dodać startą mozzarellę (żółtą) doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać czosnek niedźwiedzi, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podzielić na 4 części. Stolnicę podsypać dobrze mąką i z kawałka jednej części uformować dysk. Z sera zrobić kulkę i położyć na placku. Ciasto zawijać w sakiewkę.

Etap 3:

Gruzińskie chaczapuri
Z utworzonej sakiewki oderwij nadmiar ciasta i utwórz kulkę.

Z utworzonej sakiewki oderwać nadmiar ciasta i utworzyć kulkę.

Etap 4:

Gruzińskie chaczapuri
Ciasto rozgnieć dłonią lub użyj wałka, aby otrzymać placek.

Dłonią lub przy pomocy wałka rozgnieść ciasto, aby otrzymać okrągły placek. Otrzepać z nadmiaru mąki.

Etap 5:

Gruzińskie chaczapuri
Ciasto wyłożyć rozgrzaną suchą patelnie, smażyć.

Na rozgrzanej suchej dużej patelni ułożyć placek i piec do momentu aż pojawią się ciemne plamki. Nadmiar powietrza najlepiej usunąć przebijając ciasto widelcem i spłaszczając łopatką. Placek odwróć na drugą stronę i upiec. Upieczony placek posmarować masłem i podawać pokrojony na cztery części.
Z pozostały ciastem postępować tak samo.
Inspiracja: http://www.greenmorning.pl/chaczapuri/