Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Gryczane kluski z pieczarkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluski gryczane inspirowane włoskimi Gnocchi, z pieczarkami i porem

Gryczane kluski z pieczarkami

Składniki:

Gryczane kluski z pieczarkami

 

 

 

  • kilka plasterków sera typu lazur lub gorgonzoli

Sposób przygotowania:

Gryczane kluski z pieczarkami
Kluski: Mieszamy obie mąki. Dodajemy jajka, oliwę, łyżeczkę soli i wodę.Mieszamy i zagniatamy ciasto. Formujemy wałki i kroimy na kluseczki. Można ozdobić kluseczki wzorkiem poprzez odciśnięcie na nich widelca. Gotować w lekko osolonej wodzie około 25 minut.Pieczarki: Pieczarki i pora obieramy i kroimy. Dusimy w małej ilości wody pod przykryciem, aż pieczarki nie zrobią się miękkie. Dodajemy masło sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dolewamy śmietankę i podgrzewamy. Podajemy posypane pokruszonym serem.