Sposób przygotowania:
Gryczane naleśniki z bobem
CIASTO: Do miski wlewamy mleko. Dokładamy do niego pozostałe składniki: jajka, mąki, proszek do pieczenia, wodę. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Porcje ciasta wylewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
NADZIENIE: Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego wierzchnią łupkę. Cebulę rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek. Razem chwilę smażymy, aż boczek będzie gotowy. Bób miksujemy. Dokładamy do niego boczek, ser. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki. Gotowe delikatnie obsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Podajemy na ciepło.
NADZIENIE: Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego wierzchnią łupkę. Cebulę rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek. Razem chwilę smażymy, aż boczek będzie gotowy. Bób miksujemy. Dokładamy do niego boczek, ser. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki. Gotowe delikatnie obsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Podajemy na ciepło.