jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gryczane naleśniki z bobem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

W sezonie na bób staram się tworzyć pyszne kompozycje, dania z jego udziałem.

Gryczane naleśniki z bobem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gryczane naleśniki z bobem

 

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej,
  • 0,5 szklanki maki zwykłej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg bobu,
  • 1 duża cebula,
  • 25 dag boczku wędzonego,
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do zrumienienia cebuli.
  • Łyżka masła do obsmażenia gotowych naleśników

 

Sposób przygotowania:

Gryczane naleśniki z bobem
CIASTO: Do miski wlewamy mleko. Dokładamy do niego pozostałe składniki: jajka, mąki, proszek do pieczenia, wodę. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Porcje ciasta wylewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.

NADZIENIE: Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego wierzchnią łupkę. Cebulę rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek. Razem chwilę smażymy, aż boczek będzie gotowy. Bób miksujemy. Dokładamy do niego boczek, ser. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki. Gotowe delikatnie obsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Podajemy na ciepło.
Gryczane naleśniki z bobem
Ugotowany bób miksujemy i łączymy z przysmażonym boczkiem
Gryczane naleśniki z bobem
Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki. Zawijamy.