zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Gryczany pasztet

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Smaczny pasztet nie musi być z samego mięsa!

Gryczany pasztet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gryczany pasztet

 

Sposób przygotowania:

Gryczany pasztet
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę a potem przestudzić. W maszynce z drobnym sitkiem zmielić boczek razem z grzybami i czosnkiem i wrzucić zmielone do miski. Do zmielonych składników dodać pozostałe oraz przyprawy i wyrobić masę. Foremkę keksową ale tę krótszą o wymiarach 11 x 26 cm ( mierząc górne krawędzie ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę na pasztet wyłożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i z wierzchu posypać jeszcze bułką tartą. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pasztet wystudzić, schłodzić około 3 godzin w lodówce i dopiero wyjąć z foremki i kroić.
Gryczany pasztet
przygotować wszystkie składniki na pasztet
Gryczany pasztet
wyrobić masę na pasztet i diprawić do smaku
Gryczany pasztet
gotowa masę pzrełożyc do przygotowanej foremki
Gryczany pasztet
i piec 40 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni