Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Grzanki pikantne z rybą

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 233

Przygotować wywar korzenny. Do wrzącego wywaru włożyć filety i na słabym ogniu

Grzanki pikantne z rybą

Składniki:

Grzanki pikantne z rybą

 

  • 4 filety niepanierowane
  • 4 kromki pszennej bułki (z formy kwadratowej)
  • masło roślinne do posmarowania ryby
  • 10 dag sera rokpol
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • trochę zielonej pietruszki
  • Na wywar:
  • listek laurowy
  • cebula
  • ziarna pieprzu i angielskiego ziela

Sposób przygotowania:

Grzanki pikantne z rybą
Przygotować wywar korzenny. Do wrzącego wywaru włożyć filety i na słabym ogniu gotować 10 minut. Następnie wyjąć je z wywaru i ostudzić. kromki bułki posmarować masłem, na każdej ułożyć rybę i pełną łyżkę gęstego sosu przyrządzonego z sera roztartego z jajkiem na gładką masę. Tak przygotowane grzanki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st) i piec do zruminienia. Podając na każdej grzance położyć plaster pomidora i gałązkę zielonej pietruszki.