Sposób przygotowania:
Grzybki
Mąkę przesiewamy. Łączymy z masłem oraz margaryną. Dodajemy cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowanie ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy większe kółka. Następnie wykładamy je na wierzch foremek do babeczek. W taki sposób powstaną kapelusze grzybków. Następnie wykrawamy trochę mniejsze kółka. W każdym kółku robimy niewielką dziurkę. Kółeczka układamy na blaszce. Z pozostałego ciasta formujemy około 6cm wałeczki. Jeden z końców wałeczka zanurzamy w białku i maku. Wszystkie przygotowane elementy pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone elementy grzybka studzimy.
Z podanych składników przygotowujemy polewę. Gotową polewą smarujemy upieczone kapelusze grzybków. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stwardniała. Z mleka odlewamy 1/3 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/3 szkl mleka mieszamy cukry oraz mąki. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i chwilę gotujemy. Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy. Gotowym kremem napełniamy kapelusze grzybków. Następnie przykrywamy je upieczonymi kółeczkami. W małą dziurkę wciskamy korzonek i grzybki gotowe.
Z podanych składników przygotowujemy polewę. Gotową polewą smarujemy upieczone kapelusze grzybków. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stwardniała. Z mleka odlewamy 1/3 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/3 szkl mleka mieszamy cukry oraz mąki. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i chwilę gotujemy. Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy. Gotowym kremem napełniamy kapelusze grzybków. Następnie przykrywamy je upieczonymi kółeczkami. W małą dziurkę wciskamy korzonek i grzybki gotowe.
mysza75
Ilonar2301
A grzybki super :)