Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Grzybki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sezon grzybowy zakończony, więc chciałam zaproponować grzybki w nieco innej, słodkiej odsłonie.

Grzybki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzybki

 

  • Przypis na 10 grzybków
  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki
  • ¼ kostki masła
  • ¼ kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • Krem:
  • 1 szkl mleka
  • 1 płaska łyżka mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • ½ kostki margaryny Palmy
  • Polewa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • mak

 

Sposób przygotowania:

Grzybki
Mąkę przesiewamy. Łączymy z masłem oraz margaryną. Dodajemy cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowanie ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy większe kółka. Następnie wykładamy je na wierzch foremek do babeczek. W taki sposób powstaną kapelusze grzybków. Następnie wykrawamy trochę mniejsze kółka. W każdym kółku robimy niewielką dziurkę. Kółeczka układamy na blaszce. Z pozostałego ciasta formujemy około 6cm wałeczki. Jeden z końców wałeczka zanurzamy w białku i maku. Wszystkie przygotowane elementy pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone elementy grzybka studzimy.

Z podanych składników przygotowujemy polewę. Gotową polewą smarujemy upieczone kapelusze grzybków. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stwardniała. Z mleka odlewamy 1/3 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/3 szkl mleka mieszamy cukry oraz mąki. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i chwilę gotujemy. Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy. Gotowym kremem napełniamy kapelusze grzybków. Następnie przykrywamy je upieczonymi kółeczkami. W małą dziurkę wciskamy korzonek i grzybki gotowe.
Grzybki
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Grzybki
Pieczemy poszczególne elementy grzybków.
Grzybki
Kapelusze smarujemy polewą czekoladową.
Grzybki
Przygotowujemy krem budyniowy, napełniamy nim kapelusze i składamy grzybki w całość.

Tagi:

ciasto mak