BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grzybowa z kurek i podgrzybków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną zupkę grzybową,wymieszane kurki z podgrzybkami, wykorzystałam moje zapasy. Zupa wyszła bardzo smaczna, ani się nie obróciłam a już znikała z talerza.

Grzybowa z kurek i podgrzybków

Składniki:

Grzybowa z kurek i podgrzybków

 

  • Ugotowany mięsny bulion około 1,5 - 2 litrów,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • Olej kokosowy 2 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • ziemniaki około 500 g,
  • podgrzybki 350 g,
  • kurki 100 g,
  • natka pietruszki
  • lubczyk,
  • jajka 2 szt,
  • przyprawa uniwersalna,
  • sól,pieprz do smaku,
  • śmietany 18% kubek,
  • mąka 2 łyżki + 1/4 szklanki wody,
  • w razie potrzeby przyprawa w płynie do smaku,

Sposób przygotowania:

Grzybowa z kurek i podgrzybków
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy zeszklić obraną,
pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać opłukane pokrojone grzyby ( u mnie mrożone najpierw rozmrożone ) smażyć co trochę mieszając przez ok. 5 minuty.

Dodać obraną całą cebule,obrane opłukane jarzyny, doprawić solą oraz pieprzem.

Jeszcze chwile pogotować, wlać ugotowany wcześniej bulion dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 20 minut pod przykryciem do momentu aż ziemniaczki zmiękną.

Wyjąc ugotowane jarzyny rozgnieść widelcem i ponownie włożyć do zupy.

Rozbełtać w kubku jajka wlać do gotującej sie zupy ciągle mieszając. Doprawić przyprawą uniwersalną dodać pokrojonego lubczyku i pietruszki zielonej.

Zupę zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.

Na koniec dodać zahartowaną wcześniej śmietanę. 

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, przyprawą w płynie. Podawać z świeżym pieczywem.

Hartownie śmietany; 

Śmietanę połączyć z niewielką ilością gorącego bulionu wymieszać, a dopiero potem wlać do całej zupy.