Sposób przygotowania:
Grzybowa z kurek i podgrzybków
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy zeszklić obraną,
pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać opłukane pokrojone grzyby ( u mnie mrożone najpierw rozmrożone ) smażyć co trochę mieszając przez ok. 5 minuty.
Dodać obraną całą cebule,obrane opłukane jarzyny, doprawić solą oraz pieprzem.
Jeszcze chwile pogotować, wlać ugotowany wcześniej bulion dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 20 minut pod przykryciem do momentu aż ziemniaczki zmiękną.
Wyjąc ugotowane jarzyny rozgnieść widelcem i ponownie włożyć do zupy.
Rozbełtać w kubku jajka wlać do gotującej sie zupy ciągle mieszając. Doprawić przyprawą uniwersalną dodać pokrojonego lubczyku i pietruszki zielonej.
Zupę zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Na koniec dodać zahartowaną wcześniej śmietanę.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, przyprawą w płynie. Podawać z świeżym pieczywem.
Hartownie śmietany;
Śmietanę połączyć z niewielką ilością gorącego bulionu wymieszać, a dopiero potem wlać do całej zupy.
Dodać obraną całą cebule,obrane opłukane jarzyny, doprawić solą oraz pieprzem.
Jeszcze chwile pogotować, wlać ugotowany wcześniej bulion dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 20 minut pod przykryciem do momentu aż ziemniaczki zmiękną.
Wyjąc ugotowane jarzyny rozgnieść widelcem i ponownie włożyć do zupy.
Rozbełtać w kubku jajka wlać do gotującej sie zupy ciągle mieszając. Doprawić przyprawą uniwersalną dodać pokrojonego lubczyku i pietruszki zielonej.
Zupę zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Na koniec dodać zahartowaną wcześniej śmietanę.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, przyprawą w płynie. Podawać z świeżym pieczywem.
Hartownie śmietany;
Śmietanę połączyć z niewielką ilością gorącego bulionu wymieszać, a dopiero potem wlać do całej zupy.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję, bardzo lubimy grzybową zupę.;)