Sposób przygotowania:
Bułeczki trzy grzybki Eli
Margarynę Kasia roztopić i przestudzić.Mąkę przesiać przez sitko.Drożdże wymieszać z ciepłą (nie za gorącą) wodą i cukrem.Do mąki dodać 1 jajko,wodę z drożdżami,margarynę,sól do smaku,wyrobić ciasto,przykryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Grzyby oczyścić i pokroić,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć kurki razem z 1/3 cebuli,przyprawione pieprzem.Tak samo usmażyć pieczarki,później podgrzybki.Grzyby włożyć do jednej miski,posolić i wymieszać.Drugie jajko roztrzepać.Z ciasta odrywać kawałki,rozpłaszczać na dłoni okrągłe placuszki,kłaść na nie po łyżce grzybów,zlepiać tak jak pierogi i kłaść na blasze wyłożonej pergaminem.Z mniejszych kawałków ciasta uformować nóżki grzybów,jeden koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i podkładać pod przygotowane kapelusze nadziewane grzybami.Całość posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 35 minut.Smacznego!
evita0007
msewka