Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Grzybowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne grzybowe risotto

Grzybowe risotto

Składniki:

Grzybowe risotto

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe risotto
Grzyby rozmrazamy (chyba ze uzywamy swiezych to wtedy nie) i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Suszone pomidory odsączamy, kroimy w plasterki, świeżego pomidora zaś obieramy ze skorki (dobrze go wczesniej sparzyc) i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy grzyby z połową pokrojonej cebuli aż będą miękkie. W oddzielnym naczyniu na lyzce oliwy szklimy pozostałą cebulę, wsypujemy ryż i ciągle mieszając smażymy aż ryż wchłonie tłuszcz. Następnie wlewamy wino a potem stopniowo rosół - az ryż go całkowicie wchłonie. Często mieszamy, a gdy ryż będzie miękki, dodajemy grzyby i cebulę z patelni, suszone i świeże pomidory, natkę i mieszająć dusimy wszystko 5 minut. Całą potrawę posypujemy przed podaniem parmezanem.

Tagi:

ryż