małgosia7902

małgosia7902

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Gulasz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz jest daniem,które mozna podawac na kilka sposobów ja proponuje jeden z nich:)

Gulasz

Składniki:

Gulasz

 

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka),
  • 30 dag pieczarek,
  • 4 średnie cebule,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • pół paczki warzyw na patelnie
  • 400 ml rosołu (może być z kostki),
  • 1 łyżka masła,
  • 10 dag ogórków konserwowych (lub kiszonych),
  • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • cukier,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Gulasz
Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki,dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami i warzywami na patelnie. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać rosołem. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Zagotować.Podawać z ryżem lub kaszą oraz ulubiona surówką