Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz Adama

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć łyżką cedzakową do

Gulasz Adama

Składniki:

Gulasz Adama

 

  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 kg cielęciny lub wołowiny pokrajanej w średnią kostkę
  • 2 posiekane cebule
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl rosołu z wołowiny
  • 2 szkl ugotowanej fasoli (Jaśka)
  • 1 szkl wywaru z fasoli

Sposób przygotowania:

Gulasz Adama
Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć łyżką cedzakową do żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek wsypać do tłuszczu na patelni, w której smażono mięso, często mieszając smażyć na ciemno złoty kolor, dodać do mięsa. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Wlać wodę, przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st) i piec 1 godzinę. Wlać rosół i wywar z fasoli, dodać fasolę, przykryc i piec aż mięso będzie miekkie (tj. ok pół godziny). Gulasz podawać ze świezym pszennym pieczywem i surówką.