Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Gulasz a'la węgierski - z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis zmodyfikowałam, pozamieniałam składniki i dlatego jest to gulasz a'la węgierski. W oryginale występuje smalec, a nie oliwa..

Gulasz a'la węgierski - z fasolą

Składniki:

Gulasz a'la węgierski - z fasolą

 

  • ugotowana lub z puszki fasola - 50 dag
  • karczek wieprzowy - 60 dag
  • cienkie parówki - 20 dag
  • boczek - 30 dag
  • cebula - 2 szt
  • marchewka - 2 szt
  • pietruszka - korzeń - 2 szt
  • czosnek - 5 ząbków
  • papryka czerwona - 1/4 strąka
  • papryka zielona - 1/4 strąka
  • papryka żółta - 1/4 strąka
  • pomidory - 1 duża szt
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet winny

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz a'la węgierski - z fasolą
Parówki pokroić w plasterki. Karczek (może być łopatka) i boczek opłukać, odsączyć z wody i lekko posolić - pokroić w kostkę. Dodać pokrojone parówki. Rozpuścić tłuszcz na patelni i na gorący przełożyć mięso, boczek i parówki.Smażyć około 5 minut. Marchew oraz pietruszkę obraćopłukać i pokroić w słupki . Paprykę - po usunięciu gniazd nasiennych i opłukaniu - pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, lub posiekać i rozetrzeć z odrobiną soli. Pomidora sparzyć,ściągnąć skórkę i także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać na patelni . Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie czyli około 45 minut. Dodać ugotowaną lub konserwową fasolę (dziś dodałamfasolę czerwoną). Całość podprawić do smaku solą, pieprzem, octem i jeśli ktoś lubi to cukrem. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz zagotować. Podawać z pieczywem, ryżem, makaronami bądź ziemniakami gotowanymi, pieczonymi lub piure