eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gulasz drobiowy w sosie bananowym Eli

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszny pikantny gulasz z bananową nutką.

Gulasz drobiowy w sosie bananowym Eli

Składniki:

Gulasz drobiowy w sosie bananowym Eli

 

  • 3 duże (pojedyncze) piersi z kurczaka
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili z zalewy Tao Tao
  • 1 płaska łyżka imbiru z zalewy lub kawałek świeżego 1 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny-sok

 

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy w sosie bananowym Eli
Umyte i osuszone piersi pokroić w dość sporą kostkę.Składniki marynaty ubić trzepaczką,zalać mięso,wymieszać i włożyć do lodówki na kilka godzin.Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na gorącym oleju.Dodać posiekaną cebulę i jeszcze chwilę smażyć.Wlać pozostałą marynatę,podlać wodą i dusic do miękości mięsa.Podlewać wodą w czasie duszenia.Obrać banany,pokroić w plastry,dodać do gulaszu i dusic aż się rozpadną.Do śmietany wlać 1/2 szklanki wody,wsypać mąke,dokładnie wymieszać,wlać do gulaszu i zagotować.W razie potrzeby dosolić.Smacznego!

Ja podałam z młodymi ziemniaczkami i młodą zasmażaną kapustą(przepis w mojej galerii)