Sposób przygotowania:
Gulasz drwala
Mięso rozbić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść.
Pokrojone mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem oraz wymieszać z musztardą i mąką pszenną, a potem wrzucić na rozgrzany na patelni smalec i smażyć, aż do zrumienienia.
Po tym czasie wrzucić cebulę, posiekany czosnek, marchewkę i smażyć, aż wszystko lekko się przyrumieni.
Następnie wszystkie składniki przełożyć do głębokiego rondla, zalać wodą na tyle, aby przykryła składniki, dodać kostki przyprawowe i bulionowe, mak, ziele angielskie, liść laurowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu, do momentu, aż mięso zmięknie, a marchewka lekko się rozgotuje, około 1 godziny.
Po tym czasie do gotujących się składników dodać ziemniaki, natkę pietruszki i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas mieszając.
Gdyby woda odparowała, należy ją uzupełnić.
Pokrojone mięso przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem oraz wymieszać z musztardą i mąką pszenną, a potem wrzucić na rozgrzany na patelni smalec i smażyć, aż do zrumienienia.
Po tym czasie wrzucić cebulę, posiekany czosnek, marchewkę i smażyć, aż wszystko lekko się przyrumieni.
Następnie wszystkie składniki przełożyć do głębokiego rondla, zalać wodą na tyle, aby przykryła składniki, dodać kostki przyprawowe i bulionowe, mak, ziele angielskie, liść laurowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu, do momentu, aż mięso zmięknie, a marchewka lekko się rozgotuje, około 1 godziny.
Po tym czasie do gotujących się składników dodać ziemniaki, natkę pietruszki i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas mieszając.
Gdyby woda odparowała, należy ją uzupełnić.
misia53
Koniczynka
jovi