misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Gulasz mazurski z ogórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

uwielbiam gulasze,wiec następny smaczny przepis na niego....

Gulasz mazurski z ogórkami

Składniki:

Gulasz mazurski z ogórkami

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz mazurski z ogórkami
Obraną włoszczyznę i umyte mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy i jedną cebulę, zalać gorącą wodą tak, aby przykrywała mięso, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu około 40 minut. Zostawić w wywarze do ostygnięcia, wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i odparować tak, aby zostało 1,5 szklanki. Mięso, warzywa, ziemniaki i obrane kiszone ogórki pokroić w kostkę.
W rondlu o grubym dnie silnie rozgrzać smalec, przesmażyć, mieszając, mięso i pozostałe posiekane cebule. Ziemniaki wrzucić na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć, dodać do mięsa. Chwilę smażyć razem, posypać solą i pieprzem, wlać bulion, dusić na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Dołożyć ogórki i warzywa z wywaru, jeszcze trochę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagęścić mąką i rozprowadzoną śmietaną, wymieszać, podgrzać. Podawać z kaszami lub chlebem.