karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Gulasz pomidorowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny gulasz pomidorowy dobry do ryżu, kaszy i ziemniaków.

Gulasz pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz pomidorowy

 

  • 1/2kg łopatki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • Świeże listki bazylii
  • Świeże listki oregano
  • Oliwa z oliwek
  • Cebula
  • Gorąca woda
  • Przecier pomidorowy domowej roboty
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • Warzywko
  • Pieprz ziołowy
  • Ketchup pikantny ok. 2 łyżek
  • Zaklepka:
  • Woda
  • Śmietana
  • Mąka

 

Sposób przygotowania:

Gulasz pomidorowy
Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę i przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, świeżą bazylią, świeżym oregano, Warzywkiem oraz pieprzem ziołowym. Przyprawione mięso odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby przeszło smakiem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której podsmażamy mięso. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i dusimy do czasu jej zeszklenia. Następnie mięso podlewamy gorącą, przegotowaną wodą tak, by mięso było przykryte. Dodajemy kostkę grzybową. Dusimy 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i ketchup pikantny. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Powstały sos zaciągamy zaklepką z wody, śmietany i mąki. Gotujemy ponownie około 5 minut. Smacznego :)
Gulasz pomidorowy
Przyprawiona łopatka na początku smażenia.
Gulasz pomidorowy
Podsmażone mięso na gulasz.
Gulasz pomidorowy
Podsmażona łopatka i zeszklona cebula.
Gulasz pomidorowy
Podduszona łopatka z cebulą, przyprawami, przecierem pomidorowym i ketchupem.