Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny sycący gulasz z papryką i pieczarkami.

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną
Mięso pokroić w małe kawałki, oprószyć pieprzem i papryką. Odstawić na jakiś czas(ja trzymałam je całą noc w lodówce). Cebulę i czosnek drobno posiekać w kostkę, paprykę w małe paski, pieczarki w ćwiartki lub plasterki (w zależności od wielkości). Mięso podsmażyć kilka minut, mieszając, co jakiś czas, gdy się zrumieni dodać cebulę i czosnek, a następnie paprykę i pieczarki. Podsmażać wszystko ok. 10 min mieszając. Mięso zalać gorącym bulionem, tak, aby zakrywało mięso na ok. 3 cm. Dusić gulasz do miękkości mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną, podawać z kaszą ugotowaną na sypko.
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną
Mięso pokroić w cienkie paski lub małą kostkę.
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną
Papryki oczyścić i pokroić w cienkie paseczki.
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki.
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.