Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatniejsza wersja gulaszu wołowego - długo się robi bo wołowina potrzebuje czasu - ale warto bo jest pyszny .

Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami
Mięso pokroić w paski lub kostkę , pieczarki w ćwiartki, cebulę w piórka . Z cukinii usunąć pestki i pokroić w pół plasterki ., a marchew w talarki . Włożyć mięso posypane papryką ( 1 łyżeczka ) i pieprzem ( 1/2 łyżeczki ) , listek laurowy , ziele angielskie, cebulę i Bulionetkę do garnka - zalać wodą . Zagotować i dusić pod przykryciem 1,5 godziny na małym gazie . Dołożyć pieczarki , marchew i cukinię i dalej dusić 30 minut . Doprawić sos do smaku maggi , pieprzem, mieloną papryką i solą . Rozetrzeć mąkę z olejem ( tzw. zimna zasmażka ) i zaciągnąć gulasz by się zagęścił . Zagotować .Posypać pokrojoną natką pietruszki .

Podawać w miseczkach z pieczywem lub z ziemniakami puree , kaszą lub kluskami ( śląskie , kopytka )
Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami
Jak zwykle proponuję zgomadzenie wszystkich składników
Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami
Mięso pokroić w kostkę lub paseczki średniej wielkości
Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami
Pokroić cebulę w piórka , cukinię w pół plasterki, marchew w talarki a pieczarki w ćwiartki
Gulasz wołowy z cukinią i pieczarkami
Dusić gulasz na małym gazie pod przykryciem do miękkości mięsa ( warzywa dodajemy pół godziny przed końcem duszenia )