monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Gulasz z kurczaka i białych szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysł na ten gulasz przyszedł mi do głowy podczas zakupów i jest wyśmienity,delikatny,lekko kremowy,spokojnie można podać go małym dzieciom

Gulasz z kurczaka i białych szparagów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z kurczaka i białych szparagów

 

  • 3/4 pęczka białych szparagów
  • 1 biała cebula
  • 1 młoda cukinia ( średniej wielkości)
  • 6 średnich pieczarek
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżki sosu jasnego w proszku
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • sól,pieprz do smaku
  • ok. 2,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczaka i białych szparagów
Szparagi umyć,osuszyć i obrać. Następnie pokroić na około 1 cm kawałki. Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić cebulę,zeszklić. Dodać szparagi i około 1,5 szklanki wody,przykryć pokrywką ,odrobinę zmniejszyć ogień i dusić szparagi. Gdy woda w garnku zawrze gotować dusić szparagi około 5 minut pod przykryciem,następnie zdjąć pokrywkę i pozwolić wodzie odparować. W między czasie cukinię umyć i osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Oczyszczone lub obrane pieczarki pokroić-kapelusze w plasterki a nóżki pokroić na 3-4 części. Gdy woda w szparagach wyparuję mniej więcej w 3/4 dodać do garnka cukinię i pieczarki. Wymieszać i dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Mięso umyć,dobrze osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Przełożyć do miski lub na głęboki talerz,oprószyć sola i dodać przyprawę do gulaszu. Dobrze wymieszać. Gdy warzywa są miękkie zdjąć garnek z ognia i postawić patelnię. Wlać oliwę i wrzucić mięso. Usmażyć. Następnie łyżką cedzakową przełożyć mięso do garnka z warzywami. Garnek ponownie postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem sosu oraz śmietaną. Dodać około 1 szklanki wody i dobrze wymieszać,aby nie było grudek. Mieszankę wlać do garnka i wymieszać. Zagotować. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Można podać z chlebem lub makaronem. Smacznego!
Gulasz z kurczaka i białych szparagów
do zeszklonej cebuli dodać szparagi oraz wodę i dusić
Gulasz z kurczaka i białych szparagów
następnie dodać pieczarki oraz cukinię i nadal dusić
Gulasz z kurczaka i białych szparagów
usmażone na patelni mięso przełożyć do garnka łyżką cedzakową
Gulasz z kurczaka i białych szparagów
wymieszać mąkę z proszkiem sosu dodać śmietanę i wodę