Sposób przygotowania:
Gulasz z kurczaka i białych szparagów
Szparagi umyć,osuszyć i obrać. Następnie pokroić na około 1 cm kawałki. Cebule obrać i pokroić w pół plasterki. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić cebulę,zeszklić. Dodać szparagi i około 1,5 szklanki wody,przykryć pokrywką ,odrobinę zmniejszyć ogień i dusić szparagi. Gdy woda w garnku zawrze gotować dusić szparagi około 5 minut pod przykryciem,następnie zdjąć pokrywkę i pozwolić wodzie odparować. W między czasie cukinię umyć i osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Oczyszczone lub obrane pieczarki pokroić-kapelusze w plasterki a nóżki pokroić na 3-4 części. Gdy woda w szparagach wyparuję mniej więcej w 3/4 dodać do garnka cukinię i pieczarki. Wymieszać i dusić aż wszystkie warzywa będą miękkie. Mięso umyć,dobrze osuszyć i pokroić w średnią kostkę. Przełożyć do miski lub na głęboki talerz,oprószyć sola i dodać przyprawę do gulaszu. Dobrze wymieszać. Gdy warzywa są miękkie zdjąć garnek z ognia i postawić patelnię. Wlać oliwę i wrzucić mięso. Usmażyć. Następnie łyżką cedzakową przełożyć mięso do garnka z warzywami. Garnek ponownie postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem sosu oraz śmietaną. Dodać około 1 szklanki wody i dobrze wymieszać,aby nie było grudek. Mieszankę wlać do garnka i wymieszać. Zagotować. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Można podać z chlebem lub makaronem. Smacznego!