Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Gulasz z kurczaka i cukinii.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy sezon na cukinię w pełni, warto wykorzystać ją do rożnych dań.

Gulasz z kurczaka i cukinii. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z kurczaka i cukinii.

 

  • 1/2 kg mięsa pieczonego z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • 1 szt papryki
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka sosu do pieczeni w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczaka i cukinii.
Cukinię obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać paprykę z cukinią i podsmażyć. W rondelku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wsypać pokrojone pieczarki i dusić przez 10 minut. Następnie cukinię połączyć z pieczarkami, dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić do miękkości. Do garnuszka wsypać sos w proszku, dodać mąkę, wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa i zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Wymieszać.
Gulasz z kurczaka i cukinii.
Na rozgrzanej oliwie podsmazyć pokrojoną cukinię i paprykę.
Gulasz z kurczaka i cukinii.
Gdy wszystkie produkty są miękkie, dodać śmietankę i przyprawić do smaku.