mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Gulasz z kurczaka i grzybów suszonych.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Gulasz idealnie pasuje do ślaskich klusek ,kopytek ,ryżu ,makaronu itp. tak naprawde do wszystkiego nawet do kaszy.

Gulasz z kurczaka i grzybów suszonych.

Składniki:

Gulasz z kurczaka i grzybów suszonych.

 

  • 3-4 połówki piersi z kurczaka
  • 10-15 suszonych grzybów najlepiej kapelusze prawdziwków
  • mała cebulka lub połowa dużej
  • listek laurowy
  • ziele angielski
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • olej do usmazenia piersi z kurczaka i cebulki

Sposób przygotowania:

Gulasz z kurczaka i grzybów suszonych.
Grzyby oplukac i namoczyc w goracej wodzie najlepiej na noc.Namoczone grzybki gotujemy w tej samej wodzie co sie moczyly do miekkosci .Kiedy grzyby sa juz miekkie osaczyc je z wody i pokroic w paseczki( wody w ktorej sie gotowaly nie wylewac!)Piersi z kurczaka umyc i pokroic na mala kostke .Usmazyc na oleju na zloty kolor.Nastepnie pokroic drobno cebule i zeszkilic ja rowniez na oleju.Grzyby , usmazone piersi z kurczaka,zeszklona cebulke ,listek laurowy.ziele angielskie przelozyc do rondelka zalac woda z gotowania grzybow ewentualnie jesli jest jej malo dolac wiecej wody.Calosc zagotowac .Doprawic sola i pieprzem do smaku.Gotowac okolo 30 minut.Z maki i wody zrobic zaprawke do sosu i kiedy mieso jest juz miekkie zagescic sos maka wymieszana z woda.Gotowac jeszcze doslownie chwilke .Gulasz jest doskonaly do wszelkiego rodzaju klusek ,kopytek itp.:D Smacznego.