mmmariola83

mmmariola83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 33]

gulasz z winem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny gulasz,można podawać z ziemniakami jak i z ryżem

gulasz z winem

Składniki:

gulasz z winem

 

  • 2 duże cebule
  • 1 kg mięsa np.szynki
  • 6 papryk (żółta zielona czerwona)
  • 2-4 cukinie (w zależności od wielkości)
  • 2-4 marchewki (ja używam miniaturek jak na zdjęciu w tedy ich nie kroję)
  • 6 pomidorów
  • pieczarki
  • kostka bulionowa wołowa (knorr)
  • kostka do mięs ze słodka papryka (knorr)
  • 2 ząbki czosnku lub (1 ząbek poszatkowany i 1 kostka smakowa z knorra)
  • 0.25l czerwonego wytrawnego wina (ja używam małej butelki jak na zdjęciu)
  • przyprawy : liść laurowy, ziele angielskie,słodka papryka,chilli,pieprz w ziarenkach, pieprz i sól.

 

Sposób przygotowania:

gulasz z winem
1.skroić mięso w kostkę (zostawić tylko chude mięso).wrzucić do rondla i dusić na oleju na małym ogniu,aż się zarumieni ok.30-40 min. 2.obrać cebulę skroić w kostkę i zeszklić na maśle 3.pieczarki skroić w plastry (zeszklić na maśle) 4.warzywa skroić w kosteczkę 5.gdy mięso jest gotowe,rozpuszczamy bulion,dodajemy go do mięsa wraz z cebulą i czosnkiem,doprawić pieprzem solą, kostka do mięs,słodką papryką,troszeczkę chilli, słodka papryka,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz w ziarenkach.dusić tak mięso ok 15-20 min. 6.po 20 min.dodajemy wino i dusimy ok 10 min. 7.gdy mięso jest miękkie dodajemy wszystkie warzywa ( z nimi można kombinować kto co lubi ) i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. 8.można podawać z ziemniakami jak i z ryżem