reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gulasz z żołądków drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, sycący i bardzo tani gulasz- dla mnie idealny na obiad czy ciepłą kolację. polecam z ryżem lub kaszą gryczną

Gulasz z żołądków drobiowych Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z żołądków drobiowych

 

  • 500g żołądków drobiowych

 

 

  • 1 średnia marchweka

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • duża łyżka koncentratu pomidorowego

 

  • 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego ( może być z kostki)

 

  • 1 łyżka przyprawy

 

 

  • 2 łyżki posiekanej zieleniny

 

 

 

  • sól i pieprz,chili do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków drobiowych
Żołądki myjemy i oczyszczamy z błon i chrząstek. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut- odcedzamy i studzimy. Przestudzone drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju, podlewamy wywarem z warzyw, dodajemy przyprawy i koncentrat oraz śmietanę -gotujemy do miękkości. Zwykle trwa to około 1,5 godziny, w szybkowarze 45 minut. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę, a marchewkę w plasterki. Podsmażamy na odrobinie oleju kolejno zaczynając od cebuli, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i marchewkę - chwilkę dusimy, aż odparuje woda z grzybów. Na patelni z masła i mąki robimy zasmażkę Warzywa i zasmażkę dodajemy do miękkich żołądków, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Możemy podać z kaszą ( u mnie grycznka) makaronem lub ryżem. Jeżeli mam makaron lub kaszę dodaję zieloną cebulkę a do ryżu wolimy koperek Smacznego:)
Gulasz z żołądków drobiowych
Etap 1Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę, a marchewkę w plasterki.
Gulasz z żołądków drobiowych
Etap 2żołądki drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju, podlewamy wywarem z warzyw, dodajemy przyprawy i koncentrat oraz śmietanę -gotujemy do miękkości.