msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Gulaszowy kapuśniak.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gęsta,pikantna zupa gulaszowa jako pożywne danie jednogarnkowe .

Gulaszowy kapuśniak. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulaszowy kapuśniak.

 

  • 1/4 średniej wielkości kapusty
  • 9 małych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 laska kiełbasy np. śląskiej
  • 10-15 dag mięsa np.karkówki
  • mały kawałek wędzonki
  • 1 szklanka bulionu grzybowego z suszonymi grzybami
  • 1 kostka mięsna np.Winiary
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz czarny i sól do smaku (ew.Vegeta)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Gulaszowy kapuśniak.
Mięso opłukać,pokroić w kostkę.Podobnie kiełbaskę,wędzonkę i cebulę. Wstawić wodę ok.1,5 l z wywarem grzybowym i grzybami -wcześniej ugotowanymi. Mięso smażyć na małej ilości oleju z obu stron,dołożyć kiełbasę z wędzonką a na koniec cebulę.Zawartość patelni włożyć do garnka. Kapustę poszatkować i wrzucić do zupy wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim.Wsypać majeranek,rozmaryn i obie papryki .Wrzucić kostkę mięsną,opieprzyć i posolić lub dodać przyprawę typu Vegeta.Gdy kapusta i mięso będą prawie miękkie dodać pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki.Gotować do miękkości, po czym dołożyć koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę razem gotować.Nie ma potrzeby zagęszczania zupy bo i tak jest gęsta.
Gulaszowy kapuśniak.
Na małej ilości oleju smażyć mięso,kiełbasę z wędzonką i cebulą.
Gulaszowy kapuśniak.
Do gotującej się wody z bulionem grzybowym wrzucić poszatkowaną kapustę i dodać przyprawy.
Gulaszowy kapuśniak.
Gdy kapusta będzie miękka wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i doprawiamy koncentratem pomidorowym.