Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1411]

Gwiazda drożdżowa z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem. Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu.

Gwiazda drożdżowa z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gwiazda drożdżowa z makiem

 

  • mąka -0,5 kg
  • drożdże - 45 g
  • mleko -0,5 szkl
  • margaryna -150 g
  • jajka -2 szt
  • sól -szczypta
  • cukier-100 g
  • MASA MAKOWA
  • 350 g masy makowej
  • DODATKOWO
  • białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy
  • żurawina kilka szt
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania:

Gwiazda drożdżowa z makiem
Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość , rozwałkować na 3 jednakowe okrągłe placki. Pierwszy placek posmarować masą makową, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę masy. Nałożyć ostatni placek, dobrze docisnąć brzegi ciast, aby dobrze się skleiły, brzegi w koło jeszcze poprawić widelcem. Ułożyć na środku mały spodeczek, najpierw naciąć na 4 części , potem znów na 4 , tak by w sumie było 16 części. Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę. Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę. Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy. Białko roztrzepać , posmarować nim gwiazdę. Piec w 180 stop przez 35 minut.
Gwiazda drożdżowa z makiem
Ciasto rozwałkowane i nałożona na cieście masa makowa
Gwiazda drożdżowa z makiem
Placki posmarowane sklejone i rozcięte na kawałki
Gwiazda drożdżowa z makiem
Gwiazda przeniesiona na blachę i skręcone kawałki w przeciwne kierunki
Gwiazda drożdżowa z makiem
Posmarowana białkiem gwiazda przygotowana do pieczenia

Tagi:

jajko jajka