eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Gyrosowa szynka Eli

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Duszona szynka gyrosowa,chude i pyszne mięsko.

Gyrosowa szynka Eli

Składniki:

Gyrosowa szynka Eli

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka czosnku granukowanego
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gyrosowa szynka Eli
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Wymieszać przyprawy do gyrosa i do wieprzowiny,czosnek,pieprz i natrzeć mięso ze wszystkich stron.Mięso włożyć do pojemnika,przykryć i przechowywać 4 godziny w lodówce.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso wyjąć z lodówki,zeskrobać przyprawy (zostawić do sosu).W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną i jeszcze chwilę smażyć.Podlać mięso wodą,dodać przyprawy z marynowania i dusić do miękkości.Miękkie mięso wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam szynkę z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.