Sposób przygotowania:
Halibut z pieczarkami
Rybę rozmrozić ( niestety u nas halibut raczej jest w sprzedaży mrożony ) . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi . Filet przekroić na pół ( lub kupić od razu 2 porcje ). Z limonki otrzeć trochę skórki - ja robie to specjalnym nożykiem ale można na tarce jarzynowej . Wycisnąć sok ( przedtem .Limonkę ,,poturlać " *by zrobiła sie miękka i by dało sie z niej uzyskać więcej soku ). Przygotować marynatę z soku z limonki, otartej skórki ,1/3 szklanki oleju , 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego , szczypty soli morskiej . Rybę ułożyć w pojemniku i zalać marynatą .Zostawić na minimum 30 minut . W czasie kiedy ryba sie marynuje oczyścić pieczarki i przekroić na ćwiartki . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć pieczarki na rumiano- dodać masło . Lekko posolić . Zsunąć z gazu . Wyjąć rybę z marynaty - osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Ponownie lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej halibuta na rumiano przewracając delikatnie w trakcie smażenia . Podawać obłożonego pieczarkami z ćwiartką limonki posypanego odrobiną świeżego pieprzu z puree ziemniaczano-koperkowym .
edytaha