SUPERPRZEPIS

Halibut z pieczarkami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Halibut z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Halibut to taka wdzięczna ryba, ze ma mało ości, piękne białe mięso, nie rozpada się w trakcie smażenia

Składniki:

Halibut z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Halibut z pieczarkami
Rybę rozmrozić ( niestety u nas halibut raczej jest w sprzedaży mrożony ) . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi . Filet przekroić na pół ( lub kupić od razu 2 porcje ). Z limonki otrzeć trochę skórki - ja robie to specjalnym nożykiem ale można na tarce jarzynowej . Wycisnąć sok ( przedtem .Limonkę ,,poturlać " *by zrobiła sie miękka i by dało sie z niej uzyskać więcej soku ). Przygotować marynatę z soku z limonki, otartej skórki ,1/3 szklanki oleju , 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu białego , szczypty soli morskiej . Rybę ułożyć w pojemniku i zalać marynatą .Zostawić na minimum 30 minut . W czasie kiedy ryba sie marynuje oczyścić pieczarki i przekroić na ćwiartki . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć pieczarki na rumiano- dodać masło . Lekko posolić . Zsunąć z gazu . Wyjąć rybę z marynaty - osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Ponownie lekko posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej halibuta na rumiano przewracając delikatnie w trakcie smażenia . Podawać obłożonego pieczarkami z ćwiartką limonki posypanego odrobiną świeżego pieprzu z puree ziemniaczano-koperkowym .
Halibut z pieczarkami
Przygotować wszystkie składniki tak by były pod ręką
Halibut z pieczarkami
Filety ułożyc w pojemniku i zalać marynatą z oleju , soku z limonki i przypraw
Halibut z pieczarkami
Wyjęta z marynaty rybę osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi
Halibut z pieczarkami
Oprószoną mąką rybę smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano

Tagi:

winogrona