nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Hamburger rybny z sosem tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Super danie, aby przemycić rybę dzieciom :)

Hamburger  rybny z sosem tatarskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Hamburger rybny z sosem tatarskim

 

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 filety z białej ryby (bądź 2, jeśli są duże)
  • pomidor
  • sałata lodowa
  • 2 łyżki pokrojonych kaparów
  • 2 łyzki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyzka pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek majonezu
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • mleko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Hamburger rybny z sosem tatarskim
Sosu tatarskiego można użyć gotowego bądź zrobić samemu. Do miseczki wrzucamy pokrojone:kapary, cebulę, ogórka, pietruszkę, szczypiorek, cytrynę. Dodajemy majonez, mieszamy i mamy gotowy sos tatarski. Rybę myjemy, osuszamy, dzielimy na kawałki odpowiednie do bułki. Do roztrzepanego jajka dodajemy 2 łyżli mleka. Mąkę doprawiamy solą i pieprzem. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Na koniec rybę delikatnie smarujemy olejem (możemy w tym celu użyć pędzelka). Dzięki temu będzie miała piękny złoty kolor.Tak przygotowaną rybę grillujemy na patelni grillowej bądź na grillu elektrtycznym. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni bądż na grillu. Na bułkę po kolei układamy: sałatę, plasterki pomidora, rybę i sos tatarski. Smacznego!
Hamburger  rybny z sosem tatarskim
Wszystkie składniki na sos tatarski mieszamy w miseczce
Hamburger  rybny z sosem tatarskim
Dodajemy majonez i mamy gotowy sos tatarski