Sposób przygotowania:
Hawana- ciasto kokosowo- ananasowePrzygotowanie biszkoptu
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24 cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie bezy
Beza kokosowa: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką. Masę przekładam na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię.
Przygotowanie masy
Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń, ucieram. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Owoce dodaję do masy i mieszam.
Przełożenie ciasta
Poncz: Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
marietta