Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Doskonałe na każdą okazje. Warto je przygotować. Polecam gorąco!!!

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe

Składniki:

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe

Biszkopt

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,

 

Beza kokosowa:

  • 4 białka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 20 dag wiórków koksowych,

 

 

Masa:

 

Poncz:

  • Poncz:
  • 100 ml rumu,
  • sok z połowy cytryny,

 

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżeczki mleka.

Sposób przygotowania:

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe

Przygotowanie biszkoptu

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier,

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24 cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie bezy

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe
Beza kokosowa: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe

Beza kokosowa: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier. Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam łyżką. Masę przekładam na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię.

Przygotowanie masy

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe
Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem i cukrem waniliowym.

Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń, ucieram. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Owoce dodaję do masy i mieszam.

Przełożenie ciasta

Hawana- ciasto kokosowo- ananasowe
Poncz: Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. Na biszkopt wykładam

Poncz: Rum mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.