bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kokosowo-ananasowe ciasto.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto jest mocno wilgotne i bardzo ananasowe.

Kokosowo-ananasowe ciasto.

Składniki:

Kokosowo-ananasowe ciasto.

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki sody
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/2 lyzeczki soli
  • szklanka marchewki startej na tarce o średnich oczkach (okolo 3-4 marchewki)
  • 3 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej (kupna kandyzowana)
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki ananasa z puszki rozdrobnionego
  • 100g cukru białego
  • 100 g cukru brazowego
  • 1 cukier waniliowy lub 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania:

Kokosowo-ananasowe ciasto.
Jajka ubic lekko z cukrem, wanilia, dodac oliwe i utrzec wszystko na puszysta mase. Make, proszek, sode, sol, cynamon wymieszac razem. Dodać do masy i utrzec dokladnie, dodac marchew, kokos, skórke i ananasa. Wymieszac. Forme (ja robiłam w tortownicy z kominem) wysmarowac tluszczem i oprószyc maką. Przelać ciasto. Piec w 170C okolo 40-50 minut do suchego patyczka. udekorac skórka pamarańczowa lub posyapc cukrem pudrem.