Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jest to danie kuchni kresowej popularne na Podkarpaciu. Bardzo smaczne kotleciki podajemy najczęściej z sosem, najlepiej smakują na ciepło.

Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa

 

 

Sposób przygotowania:

Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę, posiekany szczypiorek (odkładamy 1-2 łyżki do posypania), przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kotleciki podajemy np. z sosem pieczarkowym lub pieczeniowym posypane szczypiorkiem. Smacznego :)

Uwaga: Do kotlecików można podać sos pieczarkowy. 2 duże cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy 1 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i smażymy je na rumiano. Wówczas dodajemy 400g śmietany kremówki, całość podgrzewamy i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa
Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę, posiekany szczypiorek
Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa
Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką
Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa
Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kotleciki podajemy np. z sosem pieczarkowym