Sposób przygotowania:
Hreczanyki czyli kotlety z kaszy gryczanej i mięsa
Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę, posiekany szczypiorek (odkładamy 1-2 łyżki do posypania), przeciśnięty przez praskę czosnek i jajka. Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kotleciki podajemy np. z sosem pieczarkowym lub pieczeniowym posypane szczypiorkiem. Smacznego :)
Uwaga: Do kotlecików można podać sos pieczarkowy. 2 duże cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy 1 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i smażymy je na rumiano. Wówczas dodajemy 400g śmietany kremówki, całość podgrzewamy i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kotleciki podajemy np. z sosem pieczarkowym lub pieczeniowym posypane szczypiorkiem. Smacznego :)
Uwaga: Do kotlecików można podać sos pieczarkowy. 2 duże cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy 1 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i smażymy je na rumiano. Wówczas dodajemy 400g śmietany kremówki, całość podgrzewamy i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
edytaha
Cukiereczek13
Edytko, to muszę następnym razem podać do nich sos pomidorowy :) dziękuję za radę :)