Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Iberyjska zupa fasolowa

         
ocena: 3/5 głosów: 4

Fasolę namoczyć na noc, następnie odcedzić i zalać świeżą wodą. Cebulę, czosnek i

Iberyjska zupa fasolowa

Składniki:

Iberyjska zupa fasolowa

 

  • 10 dag białej fasoli
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szkl bulionu drobiowego
  • 2 łyżki siekanego majeranku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 kromki bialego chleba
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Iberyjska zupa fasolowa
Fasolę namoczyć na noc, następnie odcedzić i zalać świeżą wodą. Cebulę, czosnek i paprykę umyć, drobno posiekać. Dodać razem z oliwą do fasoli i gotować do miękkości. Zupę przetrzeć przez sito, dodać bulion drobiowy, majeranek i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze ok 30 minut. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na złote grzanki. Podawać z zupą.