edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Indycze piersi z pieczarkami i estragonem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aromatyczne mięsko, które doskonale smakuje z każdym dodatkiem.

Indycze piersi z pieczarkami i estragonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indycze piersi z pieczarkami i estragonem

 

  • 80 dag piersi z indyka
  • 50 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżka masła sklarowanego
  • cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina – u mnie cydr
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • łyżeczka suszonego estragonu
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej + 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Indycze piersi z pieczarkami i estragonem
Piersi umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, lekko rozgniotłam dłonią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki. W rondlu rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam mięso z obu stron, odłożyłam na talerz. Do oleju ze smażenia mięsa dołożyłam masło, zeszkliłam cebulę i czosnek, dołożyłam pieczarki i obsmażyłam. Do pieczarek dodałam mięso, podlałam winem i bulionem, wsypałam estragon. Dusiłam około 10 minut. Mąkę dokładnie rozprowadziłam w 1/2 szklanki zimnej wody, dodałam do rondla, zagotowałam. Na koniec wlałam kremówkę, doprawiłam sos pieprzem i solą. Podgrzewałam razem jeszcze około minuty. Podałam do wyboru: z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, ale doskonale pasuje również kasza jęczmienna, gryczana i makaron.
Indycze piersi z pieczarkami i estragonem
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszkliłam cebulę i czosnek.
Indycze piersi z pieczarkami i estragonem
Do cebuli dołożyłam oczyszczone pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Indycze piersi z pieczarkami i estragonem
Dołożyłam obsmażone wcześniej kawałki mięsa.
Indycze piersi z pieczarkami i estragonem
Na koniec sos zagęściłam mąką i zabieliłam śmietanką.

Tagi:

indyk