Sposób przygotowania:
Indycze piersi z pieczarkami i estragonem
Piersi umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, lekko rozgniotłam dłonią, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, posiekałam. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki. W rondlu rozgrzałam olej, partiami obsmażyłam mięso z obu stron, odłożyłam na talerz. Do oleju ze smażenia mięsa dołożyłam masło, zeszkliłam cebulę i czosnek, dołożyłam pieczarki i obsmażyłam. Do pieczarek dodałam mięso, podlałam winem i bulionem, wsypałam estragon. Dusiłam około 10 minut. Mąkę dokładnie rozprowadziłam w 1/2 szklanki zimnej wody, dodałam do rondla, zagotowałam. Na koniec wlałam kremówkę, doprawiłam sos pieprzem i solą. Podgrzewałam razem jeszcze około minuty. Podałam do wyboru: z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, ale doskonale pasuje również kasza jęczmienna, gryczana i makaron.
alaaa
edytaha
Dziękuję Alu :) Nawet moja "prawie bezmięsna" córcia zajadała z apetytem :)
gosia56
edytaha
Pyszne Gosiu, niezwykle aromatyczne :)