kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Soczyste mięso, delikatna słodycz buraczków, chrupiące orzechy a wszystko to ukryte pod złocistym ciastem francuskim. Doskonałe zarówno na niedzielny obiad jak i świąteczny stół.

Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim

Składniki:

Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim

 

  • pierś z indyka
  • średnie buraki (można użyć więcej i spożytkować buraczki pozostałe po faszerowaniu jako smaczną jarzynkę)
  • dwie garści obranych orzechów włoskich (około 30 szt.)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki pełnego mleka
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • sól, zioła prowansalskie,
  • pieprz ziarnisty, 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • żółtko do posmarowania cista
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Indyk faszerowany burakami w cieście francuskim
Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy masło i podsmażamy na nim buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem i cukrem. Podlewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy. Indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie wycinamy w nim kieszonkę na farsz. Piersi indycze faszerujemy buraczkami dość ścisłe. Doprawiamy sola i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju. Podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy ziele angielski, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie. Piersi indycze układamy pośrodku ciasta wzdłuż dłuższego boku. posypujemy obficie ćwiartkami orzechów włoskich i zawijamy. Cisto smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy makiem. Pieczemy w 220 stopniach C przez 15 minut.