Sposób przygotowania:
indyk faszerowany pasztecikami
Umytego i osuszonego indyka nacieramy solą i sokiem z cytryny, odstawiamy na 1h w chłodne miejsce. Farsz: oczyszczoną cebulę siekamy i szklimy na łyżce masła. Cielęcinę mielemy z cebulą, pasztecikami, namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami. Żółtka ucieramy z masłem i dodajemy do masy. Wsypujemy namoczone w rumie rodzynki i mielone migdały, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Z nóg indyka wyciągamy ścięgna, spłaszczamy tuszę naciskając mostek i napełniamy farszem. Otwory zaszywamy. Formujemy tuszę wiążąc nogi tak, aby nie odstawały od korpusu. Układamy w brytfannie wysmarowanej masłem. Resztę masła układamy na wierzchu tuszy. Pieczemy około 3 godzin w 180 stopniach. Polewamy w czasie pieczenia wytopionym tłuszczem. Wykładamy na półmisek, usuwając nici, obkładając wokół podsmażonymi na maśle ćwiartkami gruszek i brzoskwiń. Dekorujemy skórką pomarańczową.