Sposób przygotowania:
Indyk o azjatyckim smaku
Jeśli chcesz sporządzić to danie to niestety musisz się uzbroić w cierpliwość. Pierwsze zaczynamy od przygotowania bejcy,czosnek, imbir siekamy, dodajemy miód sos sojowy,pieprz, małą papryczkę drobno pokrojoną bez nasion, oliwę i wino, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny aby bejca połączyła smakami. Indyka myjemy, osuszamy i nacieramy całego bejcą, szczelnie owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na minimum 48 godzin w lodówce. Gotowego indyka faszerujemy pokrojonymi jabłkami, układamy na brytfannie zalaną butelką piwa, przykrywamy szczelnie folią aluminiowa i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 1,5 godziny, czas uzależniony od wielkości ptaka. Indyk po upieczeniu jest wilgotny i soczysty, SMACZNEGO.
Maria gotuje