KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Indyk o azjatyckim smaku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Soczysty indyk o azjatyckim smaku.

Indyk o azjatyckim smaku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Indyk o azjatyckim smaku

 

  • duży indyk,

 

  • marynata:
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • pieprz do smaku,
  • mała papryczka,
  • kieliszek oliwy,
  • lampka czerwonego wytrawnego wina,
  • 5 jabłek,
  • butelka piwa,

Sposób przygotowania:

Indyk o azjatyckim smaku
Jeśli chcesz sporządzić to danie to niestety musisz się uzbroić w cierpliwość. Pierwsze zaczynamy od przygotowania bejcy,czosnek, imbir siekamy, dodajemy miód sos sojowy,pieprz, małą papryczkę drobno pokrojoną bez nasion, oliwę i wino, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny aby bejca połączyła smakami. Indyka myjemy, osuszamy i nacieramy całego bejcą, szczelnie owijamy folią spożywczą i pozostawiamy na minimum 48 godzin w lodówce. Gotowego indyka faszerujemy pokrojonymi jabłkami, układamy na brytfannie zalaną butelką piwa, przykrywamy szczelnie folią aluminiowa i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 1,5 godziny, czas uzależniony od wielkości ptaka. Indyk po upieczeniu jest wilgotny i soczysty, SMACZNEGO.
Indyk o azjatyckim smaku
Indyka dokładnie myjemy i odstawiamy na kilka minut.
Indyk o azjatyckim smaku
Przygotowujemy sos według podanej receptury.
Indyk o azjatyckim smaku
Dokładnie nacieramy od strony zewnętrznej i wewnętrznej.