Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Indyk pieczony po bawarsku (Niemcy)

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Indyka umyć, lekko posolić, ułożyć w brytfannie, nakłuć widelcem, zalać piwem i

Indyk pieczony po bawarsku (Niemcy)

Składniki:

Indyk pieczony po bawarsku (Niemcy)

 

  • 3-4 kilogramowy indyk

 

  • szklanka jasnego piwa

 

  • duża cebula

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • łyżka siekanej natki pietruszki

 

  • tłuszcz do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk pieczony po bawarsku (Niemcy)
Indyka umyć, lekko posolić, ułożyć w brytfannie, nakłuć widelcem, zalać piwem i odstawić na 3 godz. w chłodne miejsce. Następnie polać tłuszczem i piec, skrapiając wy tworzonym sosem. Cebulę i pieczarki oczyścić, obrać, po kroić i pod koniec pieczenia dodać do indyka. Po upieczeniu pokroić tuszę na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku. Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkami i natką pietruszki, doprawić do smaku, polać porcje indyka i zapiec. 100g - 60 kcal.

Tagi:

piwo indyk