misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyk po grunwaldzku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

indyk pieczony,nadziewany.................

Indyk  po grunwaldzku

Składniki:

Indyk po grunwaldzku

 

  • indyk
  • 40 dag pieczeni cielęcej wraz z sosem
  • 1 cebula
  • 10 dag słoniny
  • 4 sardele
  • 2 bułki
  • 10 dag masła
  • 2 dag kaparów
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • Do szpikowania: 1/8 kg słoniny
  • Do pieczenia: 1/8 kg masła

 

Sposób przygotowania:

Indyk po grunwaldzku
Cebulę w maśle uduś, sardele oczyść i z kości obierz. Trzy razy w maszynce wespół z pieczenią cielęcą, kaparami, słoniną, namoczonymi i wyciśniętymi bułkami zemlij. Potym rozpuszczone masło, jaja, sól i pieprz dodaj, pomerdawszy dokładnie. W podgardle indycze tego natkaj, zeszyj, słoniną gęsto naszpikuj. Do pieczenia masła użyj.